Szakértői szemmel: miért törnek meg a lottónyertesek

Mi történik, amikor valóra válnak az álmaid? Sokszor halljuk, a „vigyázz, mit kívánsz” figyelmeztetést, ami a Powerball nyertes „Vad” Willie Seeley és felesége számára nem is lehetne aktuálisabb.

A Seeley házaspár a $3.8 millió nyereményre átokként tekint. Hogy miért? A média folyamatosan interjúkkal bombázza őket; a rokonok – még azok is, akiket nem is ismernek – pedig kölcsönkéréssel és befektetésekkel zaklatják Seeley-éket. „Néha visszasírom azokat az időket, amikor még egyszerű életet éltünk.” Vallotta be Seeley egy NBC News interjúban.

Ebben semmi szokatlan nincs. Gyakran kerülnek ilyen helyzetbe a lottónyertesek, vagy más okból hirtelen nagy összeghez jutó emberek. De nem kell rögtön sajnálni Seeley-éket. Van még remény rá, hogy nem fognak úgy járni, mint a $358 millió nyertese, Andrew „Jack” Whittaker, aki azt mondta, hogy bárcsak széttépte volna a szelvényt, miután kirabolták, az unokája meghalt drogtúladagolásban, beperelték, majd az ivásba és a szerencsejátékba fojtotta bánatát.

Bőven van remény a friss milliomosoknak

15 éves pénzügyi tanácsadói tapasztalat van a hátam mögött. A hirtelen nagy vagyonhoz jutott ügyfeleknek „A hirtelen jött jólét kezelése: 12 alapelv, hogyan tartson sokáig a hirtelen gazdagság” című könyv írójaként lehetőségem volt együtt dolgozni számos olyan emberrel, akit váratlanul ért a nagy nyeremény. Észrevettem, hogy előre megjósolható mintákat lehet megfigyelni a gondolkodásukban és a viselkedésükben, ami érthetővé teszi számomra, hogy egy lottónyertes miért tekint átokként a nyereményére csupán átlagosan egy hónappal a sorsolás után.

Rögtön a hirtelen anyagi jólét, azaz a lottónyeremény előtt vagy rögtön utána a legtöbb ügyfél egy majdnem önkívületi érzést tapasztal meg. Ezt hívom a hirtelen jólét mézes heteinek. Dúskálnak a gazdagságban. Izgalmas időszak, és úgy érzik, övék a világ. Bármi lehetséges. A családdal és a barátokkal ünnepelnek. Általában új autókat, hatalmas házakat, jet ski-t és motorokat vesznek. Számukra minden nap karácsony, viszont a karácsonyt éppen az teszi különlegessé, hogy évente csak egyszer van. A mézes hetek időszaka egy mesterséges valóság, ami nem tartható fent sokáig. Sok az érzelem, és a nyertesek élvezik az új életüket. De ez nem tarthat örökké. Legtöbbször körülbelül 6 hónapig tart, majd arcon csapja őket a valóság.

Vajon a Seeley házaspár is megtapasztalta a mézes heteket? Minden bizonnyal, és szerintem egy hónapig tarthatott náluk. Seeley – 15 munkatársával együtt – nemrégiben nyert 450 millió dollárt a Powerball sorsolásán. Boldogan mosolygott és ünnepelte a nyereményét egy hatalmas csekket tartva a feje fölött egy augusztusi sajtótájékoztatón. A nyeremény felvétele után a felesége és ő is felmondtak a munkahelyükön, új kocsikat vettek, felújították a házukat és segítettek a férj édesapjának és a gyerekeinek. Hihetetlen dolgok ilyen rövid idő alatt.

De úgy tűnik, hogy a szép időknek vége. Ezen a héten Willie azt nyilatkozta, hogy folyamatos a dráma, a felesége pedig átokként emlegeti a pénzt.

Ennyi év tapasztalat után egyáltalán nem lep meg a reakciójuk. Csak gondoljunk bele, élvezetből, izgalmakból és boldogságból az ürességbe, haragba és sokszor kétségbeesésbe csöppenni. De ugyanúgy, mint a jó rész, ez is csak átmeneti állapot. Egy kritikus időszak, ahol a Seeley házaspár és más hasonlóan nagy összeghez jutó emberek eljutnak ahhoz a ponthoz, amikor vagy a pénz utalja őket, vagy átveszik ők az irányítást a pénz felett. Ha ugyanis nem te irányítod a pénzügyeidet, akkor másvalaki fogja helyetted. Eddig nem szabad eljutni.

Ez tehát egy érzékeny folyamat, de nagy hatással van az életükre és a családjuk életére. A megoldás az, hogy ne engedjék, hogy a nyeremény határozza meg, hogy kik ők valójában. Ne engedjék, hogy a nyeremény változtassa meg, hogy mit szerettek előtte az életükben. Ki kell találniuk, hogy milyen életet szeretnének, és egy stratégiát kell kidolgozniuk, hogy hogyan érjék el új céljaikat a pénzük segítségével. A mézes hetek időszak nagy űrt tud maga után hagyni. Fontos, hogy azt az űrt tevékenységekkel és célokkal töltsék meg utána.

A pénz feletti uralom kulcsa

A pénz fölötti uralom legjobb módja, hogy tisztában legyenek vele, mennyi van, hol van, mennyi jövedelmet hoz és ki kell dolgozni egy tervet, hogy hogyan reagáljanak a kölcsönt kérő rokonokra, barátokra. Egyszerűnek tűnik, de ezek a lépések segítenek az ügyfeleknek kontrollálni a helyzetet. Az NBC News interjúban láthattuk, hogy a nyeremény mennyire megváltoztatta az életüket, amikor Willie ezt nyilatkozza: „Meg kellett változtatni az egész életvitelünket, de mi nem akartunk ezen változtatni. Mi szerettük az életünket.”

Ha Seeley-ék átveszik az uralmat a pénz felett – és tapasztalataim szerint sikerülni fog nekik – , élvezni fogják a nyereményüket, elkezdik majd az életük jobbá tételére fordítani és kevésbé fogják tehernek vagy átoknak érezni. De ehhez stratégia kell, új célok kellenek és természetesen meg kell őrizni azt, hogy ki is az ember valójában.

Gazdagon is lehetsz boldog. A boldogság ugyanis nem más, mint haladni a kitűzött célod felé az akadályokon keresztül. Legyenek tehát új, nagyobb céljaid az életben és lehetőleg legyen minél nehezebb azt elérni. Így boldog lehetsz. Máskülönben csak egy unatkozó, nagyképű, megfáradt milliomos lehet belőled, amiből annyit lehet látni. Tűzz ki tehát hatalmas célokat és váltsd valóra!

Powerball, Mega Millions, New York és California Lottó nyeremények most

 gombra kattintva máris saját szelvényt vásárolhatsz a legnagyobb amerikai lottór, a Powerball-ra! Ha a Powerball szelvényvásárlás menete érdekel, akkor ez az írás szól neked: online szelvényvásárlás

Oszd meg, lássák mások is!