Lottó csalás – az internetes lottó csalások forgatókönyve

Ahogy terjed az internet, ahogy mindenki elérhető egy e-mail üzenettel, úgy egyre szaporodnak az internetes csalások is.

Mivel nem kell internetes szakértőnek lenned, hogy megértsd az internetes lottó csalások lényegét, megpróbálom bemutatni, hogyan lesz valakiből gyanútlan áldozat.

Lottó csalás lépésről-lépésre

lottó csalás amivel lottó nyeremény helyett csak veszteséged leszA dolog ott kezdődik, hogy ugye mindenkinek van egy vagy több e-mail címe. Ahogy használatba veszed az e-mail címed, regisztrálsz vele itt-ott, megadod itt-ott, feliratkozol hírlevelekre, feladsz egy hirdetést, állást keresel, stb. az hamarosan nyilvánossá válik, azaz felkerül egy-egy internetes oldalra.

Ha ezt nem hiszed, írd csak be a google keresőbe a saját privát e-mail címedet úgy, mintha egy levelező programba írnád be és meg fogsz lepődi, hány oldalon szerepel a tudtoddal vagy esetleg anélkül.

Az internetes kalózok pásztázzák az internetet és folyamatosan gyűjtik az e-mail címeket, hogy ebből egy adatbázist építsenek. Az adatbázis csak annyit jelent, hogy birtokukba kerül több ezer, többszázezer, esetleg több millió e-mail cím egy adott országból, sokszor pontos nevekkel együtt.

Amikor a kritikus tömeg megvan, indulhat a csalás! De mi is a kritikus tömeg? Már néhány ezer ember, hiszen százból átlagosan egy-két embert könnyen be lehet palizni. Ez nem jelenti azt, hogy az átvert emberek hülyék lennének. Az ok nagyon egyszerű és erről máshol nem nagyon írnak: az emberek 80%-a szociális vonásokkal rendelkezik, azaz pozitív gondolkodású, próbálja elhinni a dolgokat, amiket hall és általában jóhiszeműen, nagy bizalommal áll az élethez. Ők könnyen válnak áldozattá. A fennmaradó 20% a szkeptikus, morcos, negatív beállítottságú ember, őket nehezebb átverni, viszont ha ritkán sikerül, akkor nagy lármát csapnak.

Hogyan történik a csalás? A kalóz egy jól megfogalmazott e-mailt küld ki az adatbázisának, azaz az összes e-mail címre amivel csak rendelkezik.

Az ilyen beugratós levelek pedig pont a jóhiszemű, pozitív gondolkodású embereknek íródtak, az ő hangnemükben. A csalás sémája is egyszerű: közlik, hogy valamilyen sorsoláson vagy lottón hatalmas összeget nyertél, így kérik, hogy add meg az adataid a nyeremény felvételéhez.

A meglepő csavar a lottó csalásban

És itt jön a lényeg, a csavar, tudniillik ha a banki adataidat megadod, attól még nem lehet téged átverni. Ha a születési időpontod, neved, anyukád nevét pontosan megadod, azzal még nagyon nehezen lehet téged átverni. A csalóknak nem is erre van szükségük. Ők az adataid elkérésével csak egy bizalmi kapcsolatot építenek ki veled, hogy utána néhány levélváltás után rátérjenek a lényegre. Ahhoz ugyanis, hogy megkaphasd a nyereményt, ki kell fizetned valamilyen díjat. Eltaláltad! Előre, átutalással kell fizetni. Nos, kedves olvasóm, ez az a pont, ahol a csalás megtörténik, ugyanis az esetleges átutalásod után már a világon semmi sem fog történni…

És ha jobban belegondolsz, a személyes adataid, bankszámlaszámod, születési adatod, anyád neve vagy épp a lakcímed valójában a kutyát sem érdekelték!

Összefoglalás

A klasszikus csalás séma tehát összefoglalva:

  • kapsz egy e-mailt, ami a csali
  • válaszolsz az e-mailre, azaz bekapod a horgot
  • a csalók esetleg még levelezgetnek, hogy bizalmat építsenek
  • egy adott ponton pénzt kérnek
  • fizetsz, hiszen végig a hatalmas nyeremény lebeg a szemed előtt.

Mi a megoldás tehát? Aranyszabály: nem tudsz olyan lottó játékon nyerni, amire előzőleg nem jelentkeztél vagy nem vásároltál lottószelvényt. Ha valaki e-mailben mégis ilyet állít, akkor mindaddig nem kerülhetsz bajba, amíg egyszerűen csak figyelmen kívül hagyod az ilyen üzeneteket.

Powerball, Mega Millions és EuroMillions nyeremények most

Ha a szelvényvásárlás menete érdekel és nem akarsz csalók áldozata lenni, akkor olvasd el az online szelvényvásárlás cikkünket is!

És az fflotto? Mi van, ha a csapat tényleg nyer?

fflotto logo - az ingyenes lottóAz fflotto egy közösség, ahova ingyenesen lehet jelentkezni és játszani a közösen meghirdetett külföldi lottó játékokon, amelyek főnyereménye szétosztásra kerül.

Van egy fontos tudnivaló. Az e-mail üzeneteket rendkívül könnyű meghamisítani. Gondolj arra, hogy ha a hagyományos, papír alapú leveleket tekintjük, akkor tulajdonképpen bárki postaládájába könnyű beejteni egy levelet, amire ugye tetszőleges feladót lehet írni. Ugyanígy, az interneten is bárkitől kaphatsz egy e-mailt, még akkor is, ha az az illető soha nem is küldte el neked. Ezzel szokás viccelődni is, bár a dolog egyáltalán nem vicces.

Nyerés esetén természetesen az fflotto küld levelet minden érintettnek, azaz mindenkinek, aki a nyertes játékra jelentkezett, de a legfontosabb, hogy a nyerés ténye az fflotto weboldalán is közlésre kerül. E-mail üzenetet lehet hamisítani, de az fflotto.com-on közzétett tartalmat már nem. Ezen felül pedig, egy ekkora létszámú csoport telitalálata ki fogja verni az összes média biztosítékát, így biztos lehetsz benne, hogy az azt követő napokban mást sem fogsz hallani a tévében, rádióban, csak ezt…

De van még egy fontos tudnivaló. Az fflotto ugyanis a csalókkal ellentétben nem kér sem előre, sem utólag pénzt. Ez azokra a játékosokra is igaz, akik saját szelvénnyel játszanak a külföldi lottókon. Nyerés esetén ugyanis nem kerül levonásra semmi a nyereményből, de főleg nem kell a nyertesnek előre fizetnie!

Ugye milyen egyszerű?

Oszd meg, tudják ezt meg mások is!